Zapraszamy Państwa na wykład oraz warsztaty kulinarne poświęcone ukraińskim potrawom.
Na wykładzie Państwo się dowiedzą o przysmakach kuchni ukraińskiej na co dzień i na święta: od dań z pozoru znanych, jak na przykład barszcz ukraiński, po zupełnie nieznane Polakom, jak bekmes, czy zapomniane, jak zacierka. Będziemy podziwiać, jak drobne szczegóły w przepisie mogą odmienić danie.
Wykład potrwa 1,5 godziny.
Po wykładzie zapraszamy na warsztaty kulinarne. Będziemy przyrządzać pyszne ukraińskie werchuny, a potem, oczywiście, jeść je, popijając uzwar 🙂
Warsztaty i degustacja potrwa 2,5 godziny
Wykład i warsztaty prowadzi dr hab. Liubov Frolyak, prof. UMCS. Jako dialektolog, czyli osoba badająca lokalny język i kulturę, Pani Profesor odwiedziła różne zakątki Ukrainy i wszędzie interesowała się tradycyjnymi i nowoczesnymi, starymi i nowymi potrawami kuchni ukraińskiej.
Kiedy: sobota, 27.07.2024, 10:00 - 14:00
Udział w wykładzie i warsztatach jest bezpłatny.