Wydarzenia

Kuchnia ukraińska: znane i zapomniane przysmaki. Werhuny ukraińskie

27.07.2024
10:00-14:00
Rodzaj:
Miejsce:
Prowadzący:
Liubov Frolyak
Język:

Zapraszamy Państwa na wykład oraz warsztaty kulinarne poświęcone ukraińskim potrawom. 

Na wykładzie Państwo się dowiedzą o przysmakach kuchni ukraińskiej na co dzień i na święta: od dań z pozoru znanych, jak na przykład barszcz ukraiński, po zupełnie nieznane Polakom, jak bekmes, czy zapomniane, jak zacierka. Będziemy podziwiać, jak drobne szczegóły w przepisie mogą odmienić danie.

Wykład potrwa 1,5 godziny.

Po wykładzie zapraszamy na warsztaty kulinarne. Będziemy przyrządzać pyszne ukraińskie werchuny, a potem, oczywiście, jeść je, popijając uzwar 🙂

Warsztaty i degustacja potrwa 2,5 godziny

Wykład i warsztaty prowadzi dr hab. Liubov Frolyak, prof. UMCS. Jako dialektolog, czyli osoba badająca lokalny język i kulturę, Pani Profesor odwiedziła różne zakątki Ukrainy i wszędzie interesowała się tradycyjnymi i nowoczesnymi, starymi i nowymi potrawami kuchni ukraińskiej.

Kiedy: sobota, 27.07.2024, 10:00 - 14:00

Udział w wykładzie i warsztatach jest bezpłatny.

Inne wydarzenia

Ramki na zdjęcia

Czytaj

Warsztat fotografii analogowej

Czytaj

Towarzystwo do zadawania pytań - dyskusyjny klub książki

Czytaj

Warsztat Google Workspace

Czytaj

Wymiennik książkowy

Czytaj

Jak wykładają historię na Białorusi?

Czytaj

Warsztat z tworzenia przypinek

Czytaj

Warsztaty kaligrafii gotyckiej: II spotkanie z cyklu warsztatów o książce

Czytaj

"Masz się łasić. Mobbing w Polsce" Katarzyna Bednarczykówna - spotkanie wokół książki

Czytaj

Prezentacja „Lublin. Pierwsze kroki”

Czytaj
1 2 3 13

Partnerzy

iod@hf.org.pl

menuchevron-down